Schoon Water symposium een succes!

De afgelopen twee jaar is Brabant Water trekker geweest van het project Schoon Water. Het stokje wordt nu overgedragen aan de Provincie Noord-Brabant. Om de successen van de afgelopen jaren te vieren, vond op donderdag 1 februari 2007 het Schoon Water Symposium plaats.

Goede resultaten
Zo’n honderd deelnemers en geïnteresseerden waren op de dag afgekomen. Het symposium was een bekroning op wat er de afgelopen jaren allemaal bereikt is. Vooral de resultaten van de landbouw vielen op: op dit moment dekt het project Schoon Water gemiddeld maar liefst 81% van het landbouwareaal binnen de zeer kwetsbare grondwaterbeschermingsgebieden Budel, Helvoirt. Macharen, Nuland, Vessem en Waalwijk. Echter ook de gemeenten zijn op de goede weg; die middag ondertekenden de gemeenten Oss, Waalwijk en ’s-Hertogenbosch een convenant waarin zij afspraken maken over duurzaam terreinbeheer voor in ieder geval de komende drie jaar (zie foto).


Frank Verwijmeren houdt een oogje in het zeil bij de ondertekening. Van links naar rechts: Wethoudster ‘s-Hertogenbosch: mevr. J. Eugster-van Bergeijk Wethouder van Waalwijk: dhr. J. van Groos Wethouder Oss: dhr. H. Hoeksema

Petje af
Om half twaalf opende Guïljo van Nuland de dag met zijn toespraak ‘Schoon Water, voor nu en voor later’, waarin hij nog eens aangaf hoe belangrijk initiatieven als het project Schoon Water zijn voor het behoud van goed drinkwater voor nu en in de toekomst. Vervolgens presenteerde Peter Leendertse van het CLM de behaalde resultaten van de verschillende deelsporen binnen het project (bedrijven, bewoners, gemeenten en landbouw). Als laatste spreker voor de pauze gaf Sarie Buijze van de Provincie Noord-Brabant met haar presentatie een doorkijk naar de toekomst. De presentaties werden afgewisseld met een ‘petje op-petje af’ spel, waarin de deelnemers moesten reageren op een aantal vragen door middel van het op- of afzetten van hun Schoon Water petje. Dit bleek een bron van veel plezier. De winnaar werd beloond met een presentje.

In de prijzen
Na de lunch werd de Schoon Water innovatieprijs uitgereikt aan het beste initatief op het gebied van milieuvriendelijke onkruidbestrijding en gewasbescherming. De winnaar met zijn ‘sleepdoek met GPS-systeem’ kreeg een cheque van 500 euro uitgereikt. Na nog een rondje ‘petje op-petje af’ startte het buitenprogramma, waarbij een aantal binnen het project Schoon Water gerealiseerde innovatieve machines en installaties werden tentoongesteld.


De Prijswinnaars op een rij


Het buitengedeelte

Hip
Eenmaal weer binnen kon de ondertekening van de convenanten door de gemeenten beginnen. Drie gemeenten (Oss, Waalwijk en ’s-Hertogenbosch) ondertekenden een convenant met afspraken over duurzaam terreinbeheer voor in ieder geval de komende drie jaar. De wethouder van Oss hield nog een sprankelende toespraak over water dat ‘hip’ en ‘sexy’ zou moeten zijn. Hij zag hier voor ons allen een belangrijke rol weggelegd! De dag werd afgesloten met toespraak van Annemarie Moons, Gedeputeerde Milieu van de Provincie Noord-Brabant. Net zoals Guïljo van Nuland benadrukte ook zij nog eens de hoofdboodschap van het symposium:

Schoon Water is mensenwerk. Het gaat (nog) niet vanzelf, maar het kan wel!

Aansluitend was er uiteraard nog een borrel waar de mensen hun ervaringen van de dag konden uitwisselen onder het genot van een hapje en een drankje. Het symposium kan met recht een succes worden genoemd!

Dit bericht is geplaatst in Resultaten. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.