Alternaria DNA-test geeft snel zekerheid

Alternaria is een groeiend probleem in de aardappelen. Tegen de tijd dat de ziekte wordt herkend, is de aantasting vaak ver gevorderd. Hierdoor is het aanpakken in een vroeg stadium moeilijk. Ook wordt preventief gespoten, terwijl de schimmel niet altijd aanwezig is op het gewas. Door een sneltest zouden telers snel kunnen horen of er alternaria aanwezig is, waardoor onnodige bespuitingen kunnen worden uitgespaard. Dit spaart middel, wat goed is voor de portemonnee en het milieu.

De DNA test van Exiumus Lab B.V. kan snel uitwijzen of A. solani of A. alternata aanwezig zijn op het gewas. Door een aantal bladeren te analyseren is in 30 minuten bekend of o.a. alternaria aanwezig is en dus of het zinvol is om te spuiten. De DNA test is onderdeel van een MIT-project waar ook Delphy en ZLTO aan meewerken.

Schoon Water adviseur Koen Peters heeft de alternaria sneltest gedemonstreerd bij een bijeenkomst. De telers konden hun eigen bladmateriaal meenemen, welke direct werd geprepareerd en geanalyseerd. De telers zagen de test als toegevoegde waarde. Er waren wel enkele vragen over de effectiviteit, aangezien slechts een deel van het perceel bemonsterd wordt. Deze vragen konden echter door Niek Kunst van Eximus Lab worden weggenomen. Met een goede bemonstering wordt met de test duidelijk of alternaria op het perceel aanwezig is. Lees hier het hele verslag van de bijeenkomst.

Heeft u vragen over de alternaria sneltest? Neem dan contact op met uw Schoon Water adviseur.

 

 

Reacties zijn gesloten.