Schoon Water tip: Bladschimmelstrategie bij suikerbieten

Afgelopen week verscheen het bericht ‘Bladschimmelstrategie bij vroege oogst’ op de website van het IRS. Door de latere start van dit seizoen, zien we dat ook de bladschimmels in de suikerbieten later op gang komen. Met name bij de vroege oogst (voor eind september) kan dit voordelig zijn. Wanneer er nog geen bladschimmelaantasting in het bietengewas te vinden is dan kan overwogen worden om geen schimmelbestrijding uit te voeren. Dit geldt voor percelen die in september geoogst worden.

Eerste vlekjes: wat nu?
Op het moment dat de eerste vlekjes van cercospora, stemphylium en ramularia zichtbaar zijn, duurt het meestal nog 6 tot 8 weken voordat de opbrengst in gevaar komt. Deze bladschimmels hebben zo’n 6 tot 8 weken nodig om meer dan 30% van het bladoppervlak aan te tasten. Wanneer er meer dan 30% schade is, is dat zichtbaar in de opbrengst.

Overige percelen
Voor percelen die langer blijven staan of waar al aantasting gevonden is, is het nuttig om de adviezen toe te passen die beschreven worden in het bericht ‘Verbeteren bladschimmelbeheersing’ van het IRS. Maak bij het uitvoeren van een bespuiting ook gebruik van de milieubelastingskaarten, te vinden op: milieumeetlat.nl.

Dit bericht is geplaatst in Schoon Water voor Brabant, Teelttips met de tags , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.