Schoon Water tip: Gezond en afgehard uitgangsmateriaal uitplanten

Veel boomkwekerijgewassen worden in het najaar uitgeplant. Een belangrijk aspect is te zorgen voor voldoende afgehard plantmateriaal, bijvoorbeeld beworteld stek. Door beter en sneller inwortelen gaat de plant sterker en gezonder van start. Het gewas wordt ook minder gevoelig voor de weersomstandigheden in de herfst en eventuele vroege vorst.

Door in de kas of tunnel beworteld stek in pluggen of plantgoed in pot nu buiten af te harden krijg je een veel vitalere plant. In het buitenklimaat krijgt de plant meer en actievere wortels die na het uitplanten beter inwortelen in de vollegrond.

Zet het uitgangsmateriaal bij voorkeur enkele weken op een goed ontwaterend containerveld. Zorg voor bescherming door gaas of doek of gebruik een stukje schermhal. Zorg voor een goede voorziening om water te kunnen geven. Zorg ook voor een complete bemesting om te voorkomen dat de kluitjes geheel leegspoelen bij neerslag. Buiten afharden heeft ook als voordeel dat onvoldoende bewortelde stekken meer zichtbaar wegvallen en daardoor niet per ongeluk worden uitgeplant.

Dit bericht is geplaatst in Boomteelt, Schoon Water voor Brabant, Teelttips met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.