Schoon Water tip: Gezond uitgangsmateriaal in de boomteelt

Het seizoen voor de vermeerdering van boomkwekerijgewassen is in volle gang. In deze teelttip komen aspecten rond de vermeerdering die bijdragen aan een gezonde start van de teelt aan bod.

Moerplanten gezond houden
Zorg voor een optimale groei van het stek aan de moerplant. Controleer regelmatig op aantastingen. Probeer schimmelaantastingen te voorkomen door een ruime plantafstand en niet te luwe standplaats.

Maak uniform stek
Door uniform stek te maken krijg je later ook een uniforme partij in de teelt. Wanneer alle planten even groot zijn, is er een gelijkmatige vochtbehoefte en blijft het gewas ook het meest gezond.

Zorg voor goed stekklimaat
Voorkom extreme temperaturen in de vermeerderingskas, vooral door goed te schermen. Ook bij stekken onder plastic kan een nevelsysteem helpen de kas te koelen.  Juist bij hitte ontstaan aantastingen van de schimmels Botrytis en Rhizoctonia.

Zorg voor een schone vermeerderingskas.

Snoeisel opruimen
Vaak wordt beworteld stek gesnoeid of getopt. Werk met een snoeisysteem waarbij het snoeisel wordt verwijderd en niet tussen het gewas valt. Dit voorkomt aantastingen door onder andere Botrytis. Bovendien stimuleert afstervend gewas de aanwezigheid van varenrouwmug. De larve van varenrouwmug kan grote schade toebrengen aan de wortels en stengels van stekken.  Vermijd vanwege de infectiedruk door varenrouwmug ook hopen organisch afval of compost in de buurt van de vermeerderingskas.

Algen voorkomen
Voorkom algen en plasjes in de kas, bijvoorbeeld onder stektafels. Plasjes met water en alg zijn invalspoorten voor varenrouwmug en oevervliegen. Zorg voor goed doorlatend anti-worteldoek in de kas. Vaak zie je dat na vervangen van het doek de afwatering weer verbeterd en de wortels gezonder blijven.

Onkruid verwijderen
Verwijder onkruid langs randjes en rondom de kas. Onkruidzaad op de trays moet worden voorkomen. Onkruid kan ook een waardplant zijn voor luis, witte vlieg en trips. Onkruid kan ook een besmetting van het stek door emelten, de larve van de langpootmug, veroorzaken.

Biologische bestrijding toepassen
In de vermeerdering worden diverse plagen biologische bestreden. Gangbaar is het inzetten van roofmijt tegen spint en aaltjes tegen varenrouwmug. Bij gevoelige gewassen kan het ook zinvol zijn in het najaar aaltjes in te zetten tegen de larve van de gegroefde lapsnuitkever.

Tijdig afharden
Probeer vooral bladverliezende gewassen tijdig af te harden. Voorkom te veel groei in het najaar en zorg voor een wat verhout gewas. Dit voorkomt problemen met schimmels tijdens de overwintering. Bewaren van beworteld stek in de koel- of vriescel is een mooie methode, goed afharden is dan ook vereist.

Dit bericht is geplaatst in Boomteelt, Schoon Water voor Brabant, Teelttips met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.