Schoon Water tip: Zeer hoge infectiedruk schimmels in boomkwekerijgewassen door vochtig en warm weer!

BoomkwekerijDe laatste week is de echte meeldauw- en cylindrocladiumdruk heel hoog.  Ook de voorspelling van de infectiedruk via de QMS-modellen geven een zeer hoge infectiedruk aan. Dit wordt veroorzaakt door de vochtige omstandigheden: de natuurlijke neerslag in combinatie met vrij hoge temperaturen. Daarnaast hebben de rozen, heesters, bomen en vaste planten veel nieuw schot en jong vers blad, wat gevoelig is voor schimmels.

Op onderstaande uitdraaien van de QMS modellen echte meeldauw en cylindrocladium zijn deze zeer hoge infectiepieken duidelijk zichtbaar. De balken met stippellijnen zijn de voorspellingen (uitdraai 16 juni).

QMS

QMS Boomteelt; Echte meeldauw model met infectiedruk per dag. Balken boven in grafiek geven hoge infectiedruk weer.

QMS Boomteelt

QMS Boomteelt; Cylindrocladium model Buxus. Boven rode lijn is zeer hoge infectiedruk!

Normaal worden deze schimmels zo veel mogelijk onder controle gehouden door bladvoedingen en plantversterkers. Echter nu de infectiedruk zo hoog is, in combinatie met veel groei en dus zachte gewassen, is dit niet voldoende. Er zit dan niks anders op om één of twee keer chemisch te corrigeren. Kies daarbij voor middelen die laag score op milieubelasting grondwater om zo te zorgen dat de milieubelasting beperkt blijft. Overzichten van de middelen zijn terug te vinden op de milieumeetlat. Laag scorende middelen tegen echte meeldauw zijn bijvoorbeeld Frupica en Signum.

Na deze periode van hoge infectiedruk en het weer afharden van het nieuwe laatste schot, kan weer overgestapt worden op bladvoedingen en plantversterkers. Door planten regelmatig preventief te spuiten met bladmeststoffen die rijk zijn aan o.a. aminozuur, calcium, silicium, spoorelementen en zwavel kunnen planten weerbaarder worden gemaakt, waardoor de schimmeldruk minder is.

Dit bericht is geplaatst in Boomteelt, Teelttips met de tags , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.