Schoon Water tip: Onkruidbestrijding in aardappelen

Door de relatief hoge temperaturen gaat de kieming van de aardappelen snel. De eerste aardappelen van eind maart komen nu boven. Kijk daarom regelmatig hoe ver ze geschoten zijn om enkele dagen voor opkomst het onkruid te bestrijden. Wordt er bij het doorbreken nog gespoten, dan is de kans op gewasdrukking namelijk groter. De middelen Boxer en Challenge geven de meeste kans op schade bij toepassing kort voor opkomst, Proman minder.

Voer een bespuiting uit als de kiemen nog ca. 4-6 cm onder de grond zijn. De kans op schade door de middelen is dan kleiner. De werkwijze direct aanaarden met poten heeft als voordeel dat veel onkruid gekiemd is voor de aardappelen boven komen. Door de aanhoudende droogte is dit nu echter minder het geval en is de kans groot op veel nakiemers. Vochtigheid (regen van deze week) zorgt dan voor een goede nawerking van de bodemherbiciden.

Goede combinaties met een lage milieubelasting (in voorgestelde dosering) zijn:

  • 3 ltr Boxer + 1,5 ltr Challenge
  • 2,5 ltr Boxer + 1 ltr Challenge + 1,5 ltr Proman (ook voor gevoelige rassen als Innovator, voor metribuzin)
  • 1,5 ltr Proman + 1,5 Challenge + 0,5 ltr Citation

Voor een verbeterde contactwerking op onkruid kan aan alle combinaties 1 ltr olie toegevoegd worden.

Last van melganzevoet? Houdt de hoogste dosering Challenge aan. Let wel op: Challenge is erg vluchtig dus pas met dit schrale weer wel op met bloeiende gewassen in de buurt.

In grondwaterbeschermingsgebieden zijn Sencor en Arcade (mengsel Boxer & Sencor) verboden.

Dit bericht is geplaatst in Aardappelen, Schoon Water voor Brabant, Teelttips met de tags , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.