Schoon Water tip: Effect van rotatie op bietenkever & bladvlekkenziekte

BietenkeverWat er voorafgaand jaar op een perceel heeft plaatsgevonden, heeft een groot effect op de bietenteelt het jaar erna. Zo zal de schade van bietenkevers het grootst zijn op percelen waar het jaar ervoor bieten of spinazie hebben gestaan. Ook het risico op bladvlekkenziekte (Cercospora) is groter bij twee opeenvolgende bietenteelten.

Bladvlekkenziekte

Elk jaar zien we de eerste bladvlekken ziekte ontstaan op plekken waar vorig jaar bieten hebben gestaan of waar de bietenhoop heeft gelegen. De druk van schimmels is daar het hoogste. De besmetting is vaak zo hoog dat een goede bestrijding zeer moeilijk verloopt. Plan daarom goed waar de suikerbieten komen staan. Ook de randen van percelen waar vorig jaar bieten hebben gestaan geven infectiebronnen. Kortom, zet geen bieten op:

  • Laadplaatsen en of waar bietenhopen hebben gelegen
  • Geen overlap op percelen waar vorig jaar bieten hebben gestaan

De bietenkever

De bietenkever is een volwassen insect, dat 1,5 mm groot is en donkerbruin van kleur. Het insect komt vooral voor op kleigronden. Dit kevertje is met het blote oog moeilijk te herkennen. De bietenkevers overwinteren in de grond en op bietenopslag. De bietenkevers verplaatsten zich voornamelijk over het grondoppervlak en gaan in de lente op zoek naar bietenpercelen.

Het schadebeeld van de bietenkever

Een flinke aantasting door de bietenkever veroorzaakt uitval van planten en geeft een dunne stand van het gewas. Tijdens droge periode is het schadebeeld zwarte puntjes op de haarwortels, wat sterfte veroorzaakt bij jonge bietenplanten (voor tweebladstadium). Als er vochtige perioden zijn kunnen ook de bovengrondse delen van de jonge plantjes aangetast worden. De bieten zijn tot en met het vierbladstadium hiervoor gevoelig. Bieten zijn daarnaast gevoeliger voor schade bij het inzetten van na-opkomst herbiciden, als ze aangetast zijn door de bietenkever.

Het advies

Het risico op schade is het grootst op percelen waar eerder bietenplanten gestaan hebben. Naast de biet, is ook spinazie een waardplant voor de bietenkever. De meest ernstige verschijnselen zijn te zien in de kantrijen van een perceel, omdat daar de lopende kevers het eerst arriveren. Vandaar ook de tip om de afstand tussen bietenpercelen zo groot mogelijk te houden.

Kortom, zet geen bieten op:

  • Percelen waar vorig jaar bieten of spinazie hebben gestaan
  • Percelen die direct naast spinazie of bietenpercelen van het vorige jaar liggen

Chemische bestrijding van de bietenkever

Verder kan er gekozen worden om het zaaizaad preventief te behandelen met Force, echter heeft Force alleen een werking tegen ondergrondse aantasting. Bij aantasting van enige omvang (bovengronds) kan er gekozen worden voor Calypso 0,15 L. Beperk de inzet van pyrethroїden zoveel mogelijk i.v.m. de schadelijkheid voor diverse natuurlijke vijanden. Mocht een chemische bestrijding nodig zijn, voer deze dan s ’avonds uit, omdat de kevers dan actief zijn.

Dit bericht is geplaatst in Teelttips met de tags , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.