Teelttip: Groenbemester kiezen, denk aan aaltjesvermeerdering!

bladrammenas

Bladrammenas als groenbemester

De graanpercelen zijn geoogst en het is alweer groenbemester zaaiseizoen. Kies de juiste groenbemester. Let vooral op de aaltjesvermeerdering van het soort groenbemester, maar ook van het ras. Een verkeerde keuze kan leiden tot problemen in het volgende hoofdgewas. Een gezonde bodem is de basis voor een robuust gewas.

 

Welke aaltjes?

Door de droogte kunt u goed zien waar de slechte plekken op de percelen zijn. Zijn de plekken rond of ovaal, kijk dan naar de wortels van het graan: zijn er knobbels, cysten of wondjes? Dan zijn er aaltjes in het spel. Zie de aaltjes managent in de akkerbouw voor herkenning. Om tot een goede keuze groenbemester te komen moet u precies weten welke aaltjes u heeft. Komt u er niet uit? Laat dan een aaltjesonderzoek doen.

Welke groenbemester?

Er zijn diverse soorten groenbemesters zoals o.a. bladrammenas, gele mosterd, snijrogge, tagetes en mengsels van diverse soorten. Van elk soort is bekend of dit aaltjes wel of niet vermeerderd. In tabel 1 kunt u zien hoe de groenbemesters zich gedragen.

Raseigenschappen en Meloidogyne chitwoodi.

Binnen een soort groenbemesters zijn ook rasverschillen in de vermeerdering van aaltjes. Op de Brabantse gronden komt veel Meloidogyne chitwoodi voor. Dit aaltje tast met name gevoelige aardappelrassen, peen, schorseneer, ui en erwten aan. Een aantal groenbemesters worden getest op dit aaltje zoals gele mosterd en bladrammenas. Kies daarom altijd voor een resistent ras. Op de CSAR aanbevelende rassenlijst 2019 staan de verschillende rassen en hun eigenschappen.

Goede inzaai van belang

Bij het zaaien is een goede verdeling van het zaad erg belangrijk. Kijk na een paar meter of de verdeling en inwerken van het zaad regelmatig is. Vaak zien we dat de verdeling slecht is en daardoor open plekken ontstaan. Door slecht zaaien komt soms maar 50% van het zaad op, erg jammer. Zaai dus groenbemesters alsof het een hoofdgewas is, met de zelfde aandacht.

Voor Schoon Water deelnemers mogelijkheid: bodemgezondheid-check

Voor een aantal deelnemers van Schoon Water doen we een check van bodemgezondheid: Sterker naar de toekomst! We bieden aan samen naar de vruchtwisseling, het bouwplan en ziekten en plagen te kijken en oplossingen te vinden. Neem contact op met uw eigen Schoon Water adviseur van Delphy.

Dit bericht is geplaatst in Schoon Water voor Brabant, Teelttips met de tags , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.