Schoon Water tip: Haagwinde in mais of aardappel? Wacht met bestrijden op groeizaam weer!

Op veel percelen vormt haagwinde een probleem. Vaak is deze bestreden met de normale onkruidbestrijding. Nu is het echter de tijd dat haagwinde zich opnieuw ontwikkeld en veel blad heeft gevormd, zowel in mais als in aardappelen. Bestrijding is mogelijk zodra er voldoende blad is gevormd, hoe meer blad hoe beter. Het mag echter niet ten koste gaan van het gewas. Voer dit uit zodra het weer wat vochtiger weer is. Dit droge weer is volstrekt ongeschikt.

Aanpak in mais: Vaak groeit haagwinde vanuit de sloot of berm het gewas in. Een rondgang aan de buitenzijde is dan voldoende om verdere uitbreiding tegen te gaan. Als en volvelds bespuiting noodzakelijk is kan met het beste kiezen voor onderbladbespuiting met slangen aan de boom (zakpijpen, enkele loonwerkers zijn hierop ingericht) of voor een onderblad rijenbespuiting. Bij gebruik van zakpijpen kan men langer wachten met de bespuiting. Bij onderblad bespuiting is de beste toepassing met lage milieubelasting: 0,75 ltr Monsoon Active. Ook 0,6 ltr Banvel 4S is mogelijk. Bij voorkeur geen Primus toepassen, de milieubelasting hiervan is hoog en resultaten zijn hetzelfde. Is er geen onderbladapparatuur beschikbaar dan kan een volveldsbespuiting plaatsvinden rond het 8 blad-stadium met 0,5 ltr Kart of 20 gr Peak met een uitvloeier. Spuiten bij groeizaam (vochtig) warm weer!!

Aanpak in aardappelen: In aardappelen kan haagwinde volledig over het gewas heen groeien. Bestrijding is prima mogelijk, alleen bij groeizaam vochtig weer met 40 gram Titus / ha met een uitvloeier. Inventariseer vooraf tijdens de phytophthora bestrijding waar haagwinde zich bevindt. Voer de bestrijding vervolgens apart uit op de plekken met haagwinde.
Wilt u meer informatie over de bestrijding van haagwinde op dit moment? Neem contact op met Schoon Water adviseur Henry van den Akker van Delphy, team Akkerbouw (06-5331 0383).

CLM en Delphy zijn niet aansprakelijk voor schade die ontstaat door het uitvoeren van een advies.

Dit bericht is geplaatst in Aardappelen, Loonwerkers, Schoon Water voor Brabant, Schoon Water Zeeland, Teelttips met de tags , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.