Bijeenkomst Zeeland en West-Brabant: erfemissie, driftreductie en effectiviteit middelen

Hoge opkomst op de bijeenkomst Schoon Water Brabant Vanaf dit seizoen moet bij het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen minimaal 75% driftreducerende technieken worden gebruikt. Op 14 en 16 februari hebben Delphy en CZAV bijeenkomsten gehouden in Zeeland en Brabant in het kader van Schoon Water. Het doel van de bijeenkomsten was telers te informeren hoe ze aan de nieuwe regels kunnen voldoen. De bijeenkomsten zijn zeer goed bezocht, met ieder zo’n 200 deelnemers.

Vanwege de hoge opkomst werden de deelnemers verdeeld over in groepen. Ze kregen informatie over:

  1. Spuitsystemen: producenten als Amazone, Agrifac, Homburg, Hardi en Delvano gaven deelnemers informatie over nieuwe ontwikkelingen, driftreductie en meerkosten.
  2. Spuittechnieken: o.a. luchtindersteuning, wingssprayer, MacGrow en taakkaarten zijn besproken. Voor- en nadelen van de technieken kwamen aan bod, evenals de driftreductie.
  3. Hulpstoffen en middelwerking: er werd verteld over de werking van verschillende middelen en hulpstoffen. Zo kwam naar voren dat hulpstoffen soms weinig toevoegen, maar in andere gevallen een groot verschil kunnen maken in de werking van het middel.
  4. Erfemissie: drift is maar een klein onderdeel van de middelen die in het water terecht komen. Puntemissies via het erf, bijvoorbeeld van het wassen van de spuit of restvloeistof, kunnen worden verwerkt met speciale technieken als een phytobac of heliosec.
  5. Spuitdoppen demo: de werking van verschillende  spuitdoppen en -technieken is gedemonstreerd met fluoriserende verf. Deelnemers konden met blacklight de bedekking van het middel op het gewas zien.

In de boerderij staat een fotorapportage, te lezen via deze link.

Bijeenkomst Schoon Water Zeeland  gewasbescherming

Grote opkomst bijeenkomst Schoon Water Brabant en Zeeland

Dit bericht is geplaatst in Schoon Water voor Brabant, Schoon Water Zeeland met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.