Succesvolle bijeenkomst Vredepeel: samen werken aan een schone en effectieve gewasbescherming

Grote opkomst bij de bijeenkomst in VredepeelOp 8 november kwamen bijna 200 telers bijeen op de ‘gewasbeschermingsmanifestatie’ in Vredepeel. Bij de bijeenkomst kregen deelnemers, onder wie veel Schoon Water telers, mogelijkheid tot verlenging van de spuitlicentie ‘veiligheid en techniek’. De behandelde onderwerpen waren zeer breed, met o.a. indringing en bedekking met verschillende spuittechnieken en –doppen, persoonlijke bescherming, weer en uitvloeiers. Ook de winstkansen voor waterkwaliteit werden uitgebreid behandeld.

Verschillende spuitdoppen en -technieken gedemonstreerdDemonstratie driftreducerende technieken

Verschillende spuittechnieken en -doppen zijn gedemonstreerd met suikerbieten. Het gewas is bespoten met fluorescerende verf met o.a. wingssprayer, luchtondersteuning en verschillende driftreducerende doppen. Ook zijn de spuitdruk, boomhoogte en rijsnelheid gevarieerd. Met fluorescerende lampen konden de deelnemers het effect op indringing en bedekking goed vergelijken.

Weer en gewasbescherming

Het klimaat heeft grote invloed op de effectiviteit van de bespuiting. Zo heeft luchtvochtigheid veel invloed bij een waslaag. Ook breken insecticiden eind middag, begin avond minder snel af, waardoor het spuitresultaat beter is. Het is dus belangrijk om rekening te houden met het weer en tijdstip op de dag. De app SpuitWeerWijzer helpt daarbij. De app geeft per middel weer wanneer de bespuiting in de komende dagen het meest effectief is.

Veiligheid voor de toepasser

Naast waterkwaliteit is het ook belangrijk te denken aan eigen veiligheid. Langdurige blootstelling aan middelen kan op termijn voor veel problemen zorgen. Bij de bijeenkomst werden een aantal belangrijke tools als handschoenen, overall en maskers behandeld. Welke zijn goed en welke kun je beter vermijden? Er werd ook even stil gestaan bij schoeisel. Draag altijd laarzen. Middelen kunnen in stoffen of leren schoenen trekken en zo op de voeten (en de huid) terecht komen.

Uitvloeiers

De meeste middelen zijn al gemaakt met de werking van een uitvloeier onder optimale omstandigheden. Wanneer de omstandigheden minder ideaal zijn kan een uitvloeier uitkomst bieden. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om de waslaag bij ui of melganzevoet, of slechte weersomstandigheden. Het is dus niet zinvol om standaard een uitvloeier toe te voegen, maar wel wanneer een bespuiting moet worden uitgevoerd onder minder optimale omstandigheden.

Winstkansen voor waterkwaliteit

Tot slot werden de winstkansen voor waterkwaliteit besproken door Gabriel Zwart van Waterschap Limburg. Hij gaf aan dat er nog steeds middelen worden gevonden. Om dit probleem te verminderen gaf hij een aantal tips, zoals een sleuf parallel langs de sloot, goede driftreductie en het voorkomen van erfafspoeling. Dit is belangrijk, omdat het voorkomen van middelen in het oppervlaktewater de middelen langer behouden kunnen worden.

De deelnemers waren zeer enthousiast over de onderwerpen en informele sfeer. Ook het interactieve karakter en wisselende plekken waren voor herhaling vatbaar. Al met al een geslaagde bijeenkomst.

 

Dit bericht is geplaatst in Schoon Water voor Brabant met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.