Schoon Water tip Aardappel: start onkruidbestrijding voor opkomst

Momenteel komen de vroegste aardappelen door de droogte en kou langzaam boven. Een goed moment voor onkruidbestrijding voor opkomst.
Als u poten en aanaarden in twee werkgangen doet, is kort na opkomst het juiste moment om aan te aarden. U bespaart een onkruidbestrijding.
Liggen de ruggen er al wel, voer de bespuiting met bodemherbiciden en contactmiddelen kort voor opkomst uit. Hoe korter voor opkomst des te meer onkruid is al gekiemd. Bovenstaand onkruid brand gemakkelijk af. Een liter olie toevoegen aan de combinaties die worden gebruikt versterkt de contactwerking bovendien. Wanneer er nog veel grasresten van de groenbemesters staan is het verstandig 1-2 ltr glyfosaat toe te voegen. Een goede combinatie met lage milieubelastingspunten voor grondwater is o.a. 1 ltr Challenge (goed op melden) + 0,5 kg Sencor + 1,5 ltr Datura (linuron) + 1 ltr olie. Datura mag nog tot juni, alternatief is 1,5 ltr Proman. Voor deze middelen is vocht nodig voor een goede bodem (na)werking. Wanneer de omstandigheden droog blijven heeft het weinig zin veel bodemherbicide te gebruiken. Leg dan alleen een basis met 1 ltr Challenge + 1 ltr Proman. Er kan dan bij eventuele nakiemers nog met lage doseringen Sencor en/of Basagran (100-200 gr/ha) + uitvloeier gespoten worden.

Schoon Water adviseur Henry van den Akker

 

Dit bericht is geplaatst in Aardappelen, Schoon Water voor Brabant, Teelttips met de tags , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.