Schoon Water bijeenkomst over geïntegreerde teelt van vruchtbomen: veel belangstelling voor nieuwe technieken!

SchoonWaterBoomteeltGanzevoetDe Schoon Water bijeenkomst boomteelt bij boomkweker Verbeek op 3 september trok 45 deelnemers. De middag startte met enkele presentaties, onder andere over nieuwe middelen en gebruiksvoorschriften, zoals verplichte driftreductie, en de risico’s van drift. Daarna bezocht de groep onder leiding van Schoon Water adviseur Hans Smeets de bedrijfslocatie van deelnemer Verbeek voor enkele demonstraties omtrent de geïntegreerde teelt.

 

SchoonWaterBoomteeltFoamOnkruid bestrijden met stoom en schuim

Op het erf van deelnemer Verbeek werd onder andere de foam stream van Weeding Tech gedemonstreerd. Deze chemievrije onkruidbestrijdingstechniek wordt in het Verenigd Koninkrijk vooral ingezet op verhardingen, maar toepassing in de boomteelt ligt zeker voor de hand. Collega Schoon Water adviseur Richard Korver lichtte een speciale schoffel toe, voorzien van een ganzenvoet, speciaal aangepast voor de toepassing in de boomteelt. De schoffel verwijderd namelijk ook het snoeihout uit de rij. Blijft het snoeihout achter, kan de schoffelwerkzaamheden verstoren.

Preventie voor een sterk gewas

Geertech, ontwikkelaar van compoststrooiers en aanbieder van compost, toonde een nieuwe machine voor de toepassing van compost en stelde zijn compost met biostimulatoren voor. Deze zorgt voor meer wortelontwikkeling, waardoor schimmelaantasting en dus fungicidegebruik in een later groeistadium verminderen. Dat draagt ook bij aan schoon water

Bewust werken met chemische middelen

De getrokken spuit met luchtondersteuning van deelnemer Verbeek werd gedemonstreerd. Het spuitresultaat werd getoond aan de hand van watergevoelig papier. De luchtondersteuning zorgt voor een betere doordringing van het gewas en driftreductie. De LVS-techniek is een methode om middel direct toe te passen, dus zonder toevoeging van water. Hierdoor kan het middelgebruik flink worden verlaagd, maar de toepassing gebeurt met een heel fijne druppel, wat de aanwezige telers alert maakte op gewasschade, omdat de fijne druppel driftgevoelig is. Andere aanwezige vruchtboomtelers hebben goede ervaringen met de LVS-methode. Deelnemers waren positief over de bijeenkomst: “Een leerzame middag die alle kanten van de geïntegreerde teelt belicht”.

Dit bericht is geplaatst in Bedrijven, Boomteelt, Maatregelen, Teelttips met de tags , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.