Persbericht: Zeeuwse overheden koersen af op chemievrij beheer

Start bijeenkomst Schoon Water ZeelandOp 8 juli jongstleden namen de 13 Zeeuwse gemeenten, Waterschap Scheldestromen en de Provincie Zeeland deel aan de bijeenkomst “Chemievrij beheer van verhardingen”. De Zeeuwse overheden moeten vanaf 2016 hun verhardingen zonder chemische bestrijdingsmiddelen onderhouden. Op de bijeenkomst waren diverse technieken te zien. Chemievrij beheer blijkt goed uitvoerbaar. Zonder chemie blijft het oppervlakte- en grondwater schoon. Zo kunnen we in lengte van jaren schoon drinkwater blijven produceren.

Bestuurders: chemievrij in 2016

De bijeenkomst op 8 juli was de eerste praktische stap van Schoon Water Zeeland, het gezamenlijke project van de Provincie Zeeland, Waterschap Scheldestromen, Evides Waterbedrijf, Vereniging voor Zeeuwse Gemeenten (VZG) en ZLTO. Wethouder Weststrate van gemeente Borsele gaf, als gastheer van de bijeenkomst, zijn visie op chemievrij werken. Daarna lichtte portefeuillehouder en waterschapsbestuurder de heer Van Kralingen het belang van Schoon Water Zeeland toe: ”De regelgeving is duidelijk, chemievrij in 2016 op verhardingen”. Bestuurders en ambtenaren wisselden tips uit. Een gemeenteambtenaar: “Het is belangrijk om het veegbeheer en onkruidbeheer op elkaar af te stemmen, dit vergt overleg tussen twee afdelingen”. Ook werd aangegeven dat communicatie richting bewoners cruciaal is.

Duurzaam terreinbeheer Schoon WaterZeelandHeetwater- en heteluchtmachines in actie

Groenvoorzieners hadden een vijftiental machines opgesteld. Tijdens de demonstratie vertelden de groenvoorzieners één voor één over de kosten, werking en het aantal noodzakelijke behandel-rondes per jaar. Uitvoerders van de verschillende overheden kregen zo een goed beeld van de technische mogelijkheden. Schoon Water Zeeland organiseert de komende vier jaar meer van dit soort bijeenkomsten. Deze hebben als doel om overheden te informeren en te stimuleren om zonder chemische bestrijdingsmiddelen te werken op verhardingen, in openbaar groen en op sportvelden.

Werksessies

De deelnemers bespraken ‘s middags tips & tricks over slim aanbesteden, slim ontwerpen en integraal beheer. Kleine groepen maakten een plan van panpak: op naar een succesvolle chemievrije aanpak!

Meer informatie of vragen

Heeft u vragen of opmerkingen?
Neem dan gerust contact op met Joost Lommen (CLM): 0345 470 758 of jlommen@clm.nl.

Download het persbericht: Zeeuwse overheden koersen af op chemievrij beheer (pdf)

Dit bericht is geplaatst in Bedrijven, Gemeenten, Maatregelen, Persberichten met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie