Schoon Water teelttip algemeen: Zoek verdichtingen met visiteerijzer

Verdichtingen in de grond zijn slecht voor de wortelgroei en dus voor de weerbaarheid van planten tegen ziekten. Als wortels dieper in de bodem kunnen doordringen, is er meer vocht te bereiken en meer mineralen waardoor de plant makkelijker aan zijn behoeftes kan voldoen en er minder kans is op een stress situatie. Het is dus verstandig om op het perceel te meten of er na de oogst verdichtingen zijn ontstaan.

Een visiteerijzer is een simpel instrument hiervoor. Een visiteerijzer is niks meer dan een metalen pin met een maatverdeling van 2 cm afstand erop. Bovenop de pin is een bol of handvat gemonteerd.

Zet het visiteerijzer rechtop in de grond en duw naar beneden. Kijk bij extra weerstand op welke diepte de weerstand zit en duw door. Als de weerstand weer minder wordt, kijk dan nogmaals op de maatverdeling. U weet nu op welke diepte een verdichte laag zich bevindt en hoe dik deze is. Meet alleen op vochtige grond. Te droge grond heeft veel weerstand van zichzelf.

Dit bericht is geplaatst in Aardappelen, aardbei, Boomteelt, Loonwerkers, Maatregelen, Rozen, Teelttips, Vollegrondsgroente met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.