Persbericht: Schoon Water voor Brabant gaat (voor even) nationaal

Training: chemievrij beheer verharding en openbaar groen
De Nederlandse overheid verbiedt het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen per 2016 op verhardingen en een jaar later in het openbaar groen. Een groot aantal gemeenten in Nederland gebruikt nog bestrijdingsmiddelen. “Schoon Water voor Brabant” en haar deelnemende gemeenten laten zien dat het beheer goed te doen is zonder chemische middelen. Met als resultaat: betaalbare, schone stoepen, mooie plantsoenen en een betere kwaliteit grond- en oppervlaktewater. Schoon Water voor Brabant deelt haar kennis en ervaring in april in trainingen voor alle Nederlandse gemeenten.

Middelenverbod
Staatssecretaris Mansveld van Milieu wil met het middelenverbod de menselijke gezondheid en het milieu beschermen. Het verbod is goed voor de waterkwaliteit omdat er geen bestrijdingsmiddelen meer uit- of afspoelen naar het oppervlakte- en grondwater. Dit betekent dat gemeenten (en ook bedrijven) die chemische bestrijdingsmiddelen gebruiken binnen één jaar volledig overgestapt moeten zijn naar chemievrij beheer van verhardingen. Twee jaar later geldt het ook voor het openbaar groen.
Het goede nieuws is dus dat dit haalbaar is. 15 Van de 16 Schoon Water gemeenten in Brabant beheren al meerdere jaren volledig chemievrij. De eerste gemeente al vanaf 1997.

Kennis en ervaring
De prijs voor chemievrij beheer zakte de afgelopen jaren al. Met kennis en ervaring kunnen gemeenten de kosten nog verder beperken. Belangrijk is dat de gemeente een aantal zaken op een rijtje heeft. Weten ze bijvoorbeeld nauwkeurig het aantal vierkante meters te onderhouden terreintype (verharding, half-verharding, groen)? Gaan ze voor beeld- of frequentiebestek en waarom? Integreren ze onkruidbeheer met het veeg- en plantenbeheer? Besteden ze slim aan? En hebben ze voldoende aandacht voor onkruidpreventie in ontwerpfase?

Eendaagse training
Nederlandse gemeenten kunnen dus profiteren van de kennis en ervaring opgedaan door Schoon Water voor Brabant. Zij hoeven het wiel niet opnieuw uit te vinden.
Op de training komen bovenstaande vragen aan bod en bezoeken we een chemievrije wijk. Aan het einde van de training hebben de deelnemers handvaten voor een gedegen plan van aanpak voor een omschakeling naar chemievrij beheer.
De eendaagse trainingen vinden plaats in Leeuwarden (2 april), Haarlemmermeer (13 april) en Arnhem (9 april) en worden verzorgd door CLM en Eco Consult, de uitvoerders van Schoon Water voor Brabant.

Meer informatie:
Zie het volledige programma, de uitnodiging en het persbericht
Voor vragen kunt u contact opnemen met:
Jenneke van Vliet (CLM): jvanvliet@clm.nl of 0345-470753
Joost Lommen (CLM): jlommen@clm.nl of 0345-470758

Dit bericht is geplaatst in Gemeenten met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.