Goede bescherming van aardappelen en het water

Schoon Water veldbijeenkomst aardappel

Bedrijfsleider Simon de Brouwer geeft toelichting bij het gewas Triticale

Op 4 juni kwam de Schoon Water aardappelgroep Midden Brabant bijeen gecombineerd met de studieclub akkerbouw Midden Brabant. Zij bezochten het bedrijf van Kees Bijsterveldt en landbouwbedrijf Puyenbroek. Onder begeleiding van Schoon Water adviseur Henry van den Akker bespraken en bediscussieerden zij de problemen en actualiteiten van dit moment. Kees Bijsterveldt en Simon de Brouwer, bedrijfsleider van Puyenbroek, lichtten bij de percelen de uitgevoerde werkzaamheden toe. Op het landgoed van Puyenbroek werd o.a. een perceel aardappelen met 3 verschillende rassen in beddenteelt en op ruggen bekeken.
Door de goede weersomstandigheden zijn er weinig problemen geweest met de onkruidbestrijding. Door de neerslag van de laatste tijd is er wel extra aandacht nodig voor Phytophthora. Op diverse plaatsen zijn al aangetaste blaadjes gevonden. Middelen als Revus, Orvego en Infinito kunnen hiervoor een goede bescherming geven en hebben lage milieubelasting voor grond- en oppervlaktewater. Goede bescherming van zowel de aardappelen als het water! Let op: Orvego mag in grondwaterbeschermingsgebieden niet worden gebruikt.

In de discussie is veel gesproken over de volgend jaar ingaande verlaagde gebruiksruimten voor mais en aardappelen. Deze worden komend jaar met 20% gekort, voor aardappelen betekent dit 50 kg N en voor mais 30 kg N. Mais krijgt dan nog maximaal 110 kg N. De deelnemers verwachten dat de opbrengsten hierdoor sterk onder druk komen staan. Bedrijfsleider Simon de Brouwer geeft toelichting bij het gewas Triticale.

Dit bericht is geplaatst in Aardappelen, Loonwerkers, Teelttips met de tags , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.