Teelttips bieten: Cercospora; na waarschuwing controleren, zonodig spuiten

In Limburg en Oost-Brabant is op enkele plaatsen Cercospora gevonden en een waarschuwing uitgegaan om het gewas te controleren. Gezien de natte weersomstandigheden is de verwachting dat ook in andere gebieden snel Cercospora gevonden gaat worden. Door het koele weer is er nog geen echte uitbraak geweest: Cercospora breidt het snelst uit met warm en vochtig weer.

Advies
Eerst wachten op een waarschuwing van het IRS voor uw regio. Controleer daarna uw gewas op Cercospora.

Herkenning
Cercospora heeft ronde vlekjes met een donkere (roodachtige) rand en een wit hart waarin sporen te vinden zijn (met loep). Deze zijn soms moeilijk te onderscheiden van Pseudomonas. Maar bij laatstgenoemde zijn geen sporen te zien, want het is een bacterie. Ook kan sprake zijn van Ramularia: deze schimmel maakt grillige, minder duidelijk afgelijnde vlekken.

Infectiedruk
De infectiedruk is vooral hoog als uw bieten op een perceel staan waar aangrenzend vorig jaar bieten stonden. Door de verse sporen van afgelopen jaar. Controleer daarom juist deze grensstroken. Daar vindt u een infectie het eerst. Ook bij een vruchtwisseling van minder dan 1 op 4 is de kans op infectie groter. Ramularia of veel meeldauw kan ook een reden zijn voor een bestrijding. Bij Pseudomonas (bacterie) heeft een bestrijding met fungicide geen zin. Let dus goed op het onderscheid en spuit niet onnodig!

Bestrijding

  • 1 ltr Opus Team, 0,4 ltr Score (werkt niet op meeldauw), 0,25-0,35 ltr Sphere of 1 ltr Spyrale.
  • Het middel Allegro wordt sterk afgeraden vanwege de hoge milieubelasting en het is bovendien duurder.

Wanneer de bestrijding nog uitgesteld kan worden tot in augustus kunt u mogelijk ook met 1 bespuiting toe. De kosten bedragen ca. 30 euro/ha per keer. Spuit op een droog gewas. De aandroogtijd is ca. 1 uur.

Meer info bij twijfel
Twijfelt u? Neem contact op met uw Schoon Water adviseur!

Bereikbaarheid
Wegens vakantie zijn niet alle adviseurs goed te bereiken

  • Henry van den Akker is afwezig t/m 13 augustus.
  • Vanaf 22 juli is John Rongen DLV Plant voor spoedzaken beschikbaar: 0653427242
  • Geert-Jan van Roessel is 30 juli weer present: 06-53151775
Dit bericht is geplaatst in Teelttips. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.