Aardappel: luisontwikkeling eerst afwachten

In diverse percelen consumptie-aardappelen is geen of 1 keer een luizenmiddel ingezet tegen o.a. de Aardappeltopluis. Op een aantal locaties vinden we nu sporadisch de Citroengele wegedoornluis. Voor consumptie-aardappelen kan daarom nu eerst de luisontwikkeling afgewacht worden voordat (opnieuw) ingrijpen met een breedwerkend middel nodig is.

Als in uw teelt wel schadedrempels worden overschreden (gemiddeld meer dan 50 luizen per samengesteld blad) en u een middel inzet, let dan op onderstaande aandachtspunten:

  • Curatieve luisbestrijding: veel water, langzaam rijden en toepassing bij een hoge luchtvochtigheid.
  • Calypso, Actara (verboden in grondwaterbeschermingsgebied!), Gazelle, Plenum en Teppeki hebben een systemische werking. Naast gebruik van veel water, kan het toevoegen van een uitvloeier bij Plenum, Calypso en Teppeki de opname verbeteren, waardoor een langere duurwerking ontstaat. Ook heeft een dauwnatte nacht na het spuiten een positief effect op de opname.
  • Pirimor heeft contact en dampwerking. Daarom niet toepassen bij hoge temperaturen en lage luchtvochtigheid. Bovendien heeft dit middel een hogere milieubelasting dan de andere bestrijdingsmiddelen voor luizen.
  • Decis, Sumicidin en Karate Zeon worden bij de huidige hoge temperaturen en veel zonlicht versneld afgebroken.
  • Decis (bij >0,25 ltr), Karate Zeon, Plenum en Actara mogen niet in bloeiende gewassen (risico bijen).
Dit bericht is geplaatst in Aardappelen met de tags , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.