Algemeen: machines winterklaar maken

Het is bekend dat de veldspuit winterklaar gemaakt moet worden. Voordat deze definitief de stalling in gaat tot het voorjaar. Bij het schoonmaken van de spuitmachine vraagt het reinigen van de spuitdoppen de nodige aandacht. Verwijder alle doppen en membraanafsluiters van de spuit om deze goed te reinigen in lauw/warm water met wat tankreinigingsmiddel. Zorg ervoor dat het reinigingswater niet geloosd wordt op het oppervlaktewater of in het riool bij het schoonmaken van de veldspuit en de doppen!

Voor een effectieve bespuiting is het belangrijk dat spuitdoppen de juiste hoeveelheid middel afgeven. Verstopte doppen zorgen voor een te lage afgifte. Daardoor gaat de effectiviteit van de bespuiting omlaag. Vooral bij het toepassen van lage dosering in de onkruidbestrijding.

Het vorstvrij stallen van de veldspuit is de beste optie. Is die mogelijkheid er niet? Zorg dan in ieder geval dat er geen onderdelen kapot kunnen vriezen.

Het winterklaar maken van de veldspuit is een goed moment om de spuitpomp en het olieniveau daarvan te controleren. Bekijk ook alvast of uw veldspuit weer toe is aan de driejaarlijkse SKL keuring. Als dit zo is, maak dan tijdig een afspraak. Dan gaat u met een schone en gekeurde spuitmachine het nieuwe jaar in.

Dit bericht is geplaatst in Teelttips met de tags , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.