Boomteelt: Buxustopmijt: snoeien is genoeg

Op veel percelen wordt momenteel een kroezige groei in de toppen van Buxus waargenomen. Deze kroezige toppen worden veroorzaakt door de Buxustopmijt.
De mijten zitten in de groeipunten. Als de Buxus voor volgend groeiseizoen gesnoeid wordt is een chemische bestrijding nu niet nodig. Wilt u toch een bestrijding uitvoeren? Let dan op de milieubelasting, zie hieronder.

Milieubelasting
Voor diverse middelen is een toepassing in het najaar/winter meer milieubelastend dan een toepassing in de zomer. Ook het organisch stofgehalte maakt verschil uit. Bij een laag organisch stof gehalte zijn diverse middelen meer belastend voor het grondwater dan bij een hoger organische stof gehalte in de bodem.
Envidor is daar een voorbeeld van. Nu (in het najaar) geeft één bespuiting 480! mbp bij gronden met normaal organische stof gehalte. Dit past niet binnen de Schoon Water werkwijze. Vertimec Gold, Milbeknock en Scelta geven 0 mbp naar het grondwater in dezelfde situatie.

Opvallend is dat ook op percelen waar regelmatig met Vertimec Gold of Milbeknock (beide uit dezelfde chemische groep) gespoten is tegen spint, toch topmijt aanwezig is. Ons advies is in die gevallen met een middel uit een andere chemische groep te spuiten. Envidor heeft zich in het verleden tegen Buxustopmijt bewezen. Maar hoogstwaarschijnlijk werkt het nieuwe middel Scelta in een dosering van 100 ml per 100 liter water hier ook goed tegen. Voeg in alle gevallen een uitvloeier toe.

Buxustopmijt chemisch bestrijden is bij snoeien niet nodig, u bespaart hiermee het milieu en uw portemonnee!

Dit bericht is geplaatst in Boomteelt, Teelttips met de tags , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.