Bijen en gewasbeschermingsmiddelen: Elke bij telt!

Bijen en hommels vliegen graag in bloeiende gewassen en op bloeiende onkruiden Ook worden granen en aardappelen actief bezocht als er honingdauw aanwezig is die door luizen zijn afgescheiden.
In zulke situaties wordt geadviseerd om gewasbeschermingsmiddelen, die niet gevaarlijk zijn voor bijen en hommels, om bij voorkeur ’s avond te behandelen. De bijen zijn dan niet meer actief in het veld.
De laatste jaren zijn er ook meer bloeiende akkerranden en bermen waar bijen vliegen. Zorg er altijd voor dat middelen niet overwaaien.

In Schoon water wordt geadviseerd bij voorkeur geen middelen te gebruiken die voor bijen en hommels gevaarlijk zijn. Enkele van deze middelen zijn Actara, Decis EC e.a.(>0,25 ltr/ha, dimethoaat, Karate, Zeon, Plenum 50 WG , Tracer en Reglone.
Worden deze middelen toch gebruikt lees dan goed het Wettelijk Gebruiksvoorschrift. De toepassing van deze middelen is niet toegestaan in bloeiende gewassen of in gewassen die actief bezocht worden door bijen of hommels. Ook niet is toegestaan wanneer bloeiende onkruid aanwezig zijn.

Kortom de bijen en hommels zijn hard nodig voor de bevruchting van heel veel gewassen. Bescherm ze.

Ook voor schoon water is deze aanpak gunstig.

Dit bericht is geplaatst in Teelttips, Vollegrondsgroente met de tags , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.