Boomteelt: land klaar maken en sparrenluis

Land klaar maken
Het is nu de tijd om land plantklaar te maken. Controleer het perceel op slechte structuurplekken of storende lagen. Ga ook na of de drainage nog naar behoren werkt.
Zorg tevens – nu het nog kan – voor voldoende aanvoer van organische stof door middel van compost of organische mest. Wees bij het gebruik van compost kritisch op de kwaliteit en de hoeveelheid die u gebruikt. Groencompost of natuurcompost hebben de voorkeur boven gft-compost. In de praktijk kiezen veel kwekerijen vanwege prijs voor gft-compost bij een composteerder uit de buurt. Wees voorzichtig. In de praktijk komen we problemen tegen na aanvoer van gft-compost.
Vraag altijd vooraf een analyse op om de kwaliteit te kunnen beoordelen. Gebruik bij voorkeur gecertificeerd materiaal. Een keurmerk als Keurcompost biedt bepaalde garanties op het gebied van kwaliteit. Compost moet vrij zijn van verontreinigingen zoals glas en plastic. Kijk daarnaast naar de hoeveelheid zware metalen, de EC en de hoeveelheid kalk in de compost. Verder bepalen de gehalten stikstof en fosfaat op de analyse hoeveel compost u volgens de gebruiksnormen mag aanvoeren op uw bedrijf.

Sparrenluis
In de teelt van Picea is sparrenluis actief. Bij aanwezige sparrenluizen kunt u spuiten met bijvoorbeeld

  • 14 g Teppeki
  • 25 ml Calypso
  • 25 g Gazelle

per 100 liter water.
Voeg aan de bespuiting 7,5ml uitvloeier Agral Gold toe. Deze middelen pakken sparrenluis goed aan en scoren laag in milieubelasting, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Admire.

Dit bericht is geplaatst in Boomteelt, Teelttips met de tags . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.