Persbericht: Nieuwe test levert Schoon Water telers schone spuitdoppen

Culemborg, 6 mei 2008 – Na een winter in de schuur, met antivries in de leidingen, maken telers hun veldspuiten weer klaar voor het nieuwe seizoen. Voor een effectieve bespuiting is het belangrijk dat de spuitdoppen de juiste hoeveelheid middel afgeven. Het project Schoon Water heeft daarom een elektronische doppentester gekocht. Met deze nieuwe techniek zijn versleten en verstopte spuitdoppen snel op te sporen. Zeventien telers uit dit project hebben daarom dit voorjaar hun veldspuit laten doormeten: 14% van de spuitdoppen werkte niet optimaal. Na het schoonmaken zorgen deze spuitdoppen weer voor een effectieve bespuiting, met minder milieubelasting van het grondwater.

De test
Voor het doormeten van de spuitdoppen is gebruik gemaakt van een doppentester van Aams. Deze meet elektronisch het debiet (liter/uur) per dop. Als de afgifte van een dop 5% onder de gemiddelde afgifte van alle doppen komt, is deze ‘afgekeurd’. Wanneer doppen onder deze kritische grens scoren, is de afgifte te laag (verstopte dop). De dosering onder deze dop is dan lager. Vooral bij het toepassen van lage dosering in de onkruidbestrijding, kan de effectiviteit van de bespuiting slechter zijn. Bij een hogere afgifte (versleten dop) kan de dosering te hoog worden. Dit kan bij onkruidbestrijding leiden tot schade aan het gewas, zeker als meerdere doppen naast elkaar versleten zijn. De doppentester meet de afgifte van de meeste typen spuitdoppen, uitgezonderd pneumatische. Het is een zeer nauwkeurige meting: de afwijking is 1%. Een zeer snelle en betrouwbare methode om slijtage of verstopping van spuitdoppen te ontdekken. Zeker omdat dit vaak niet met het blote oog zichtbaar is.

Het resultaat
Van de 17 geteste veldspuiten bleek gemiddeld 14% van het aantal doppen onder de grens van 5% te scoren! Op een spuit van 33 meter (met 65 doppen) zijn dan gemiddeld negen doppen niet in orde! Een doppentest is dus zeker effectief. Telers hebben zo de mogelijkheid alleen de afwijkende doppen te reinigen of eventueel te vervangen. Op deze manier wordt de veldspuit, zonder hoge kosten, weer in orde gebracht voor het nieuwe seizoen. Goed werkende spuitdoppen zorgen voor een effectieve bespuiting, met minder milieubelasting van het grondwater. Binnen Schoon Water wordt de doppentest uitgevoerd door CLM en DLV Plant.

Voor meer informatie
Yvonne Gooijer
CLM
0345 470 719

Geert-Jan van Roessel
DLV Plant BV
06 531 51 775

Dit bericht is geplaatst in Persberichten. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.