De nieuwe veldspuit van van Nunen

Nieuwe technieken kunnen zorgen voor verminderde emissie van gewasbeschermingsmiddelen naar het water. Zulke innovaties zijn echter vaak een flinke investering, die zichzelf pas op termijn terugverdienen. Daarom biedt het programma Schoon Water de mogelijkheid een stimuleringsbijdrage aan te vragen voor de nieuwste emissiereducerende technieken. Tot nu toe zijn zeven aanvragen voor de bijdrage toegekend en een deel daarvan is ook al gerealiseerd, waaronder de nieuwe veldspuit van van Nunen.

De boomkwekerij van Arno van Nunen staat in een grondwaterbeschermingsgebied in Veldhoven. Schoon Water heeft hem veel inzicht gegeven in zijn middelengebruik en het effect daarvan. Vorig jaar schafte hij een Mazzotti spuitmachine aan en liet daar, met behulp van de stimuleringsbijdrage, de nieuwste emissiereducerende tools op zetten. Zijn huidige machines waren aan vervanging toe en samen met de dealer kwam van Nunen toen uit bij de Mazzotti. De Mazzotti is namelijk een veldspuit én portaaltrekker in één, dus met deze combinatie sloeg van Nunen twee vliegen in één klap.

Innovatieve tools

In zijn omgeving is van Nunen een van de eersten met deze machine. In tegenstelling tot zijn vroegere machines met tweewielbesturing heeft de Mazzotti vierwielbesturing. Dit maakt een grotere draaiing in het veld mogelijk. De machine is dus een stuk wendbaarder. Daarnaast heeft de machine een hoge bodemvrijheid van 1700mm, waardoor deze zelfs in de hogere bomen ingezet kan worden. Waar eerder nog handwerk nodig was om de hoogste bomen te bereiken, kan nu een veel arbeid worden bespaard. Bovendien heeft de machine allerlei milieuvoordelen, zoals de nieuwste spuitbomen met luchtondersteuning, spuitdoppen op 25cm afstand van elkaar, GPS-besturing en een automatisch reinigingsprogramma. “Door al deze toepassingen bespaart de machine een hoop middel, én geld”, aldus van Nunen.

Bij innoveren gaat ook weleens wat fout; op de kleine dwarsvelden bij van Nunen kantelde zijn nieuwe machine en brak de as. Dankzij uitstekende service van zijn dealer rijdt van Nunen aankomende seizoen met een goed aangepaste Mazotti.

Bij innoveren gaat ook weleens wat fout.

Opstartprobleempje

Afgelopen seizoen werd de Mazzotti voor het eerst ingezet. Toen bleek helaas dat de machine nog niet volledig aansluit bij de kwekerij van van Nunen. De vierwielbesturing functioneerde niet goed genoeg om de draai aan het einde van het veld te maken. Op brede dwarsvelden zou er geen probleem geweest zijn, maar op de kleine dwarsvelden bij van Nunen kantelde de machine. Gevolg was een gebroken as. De Mazzotti wordt momenteel gerepareerd en bijgesteld. “Voor dit seizoen heb ik een vervangende machine van mijn dealer. Ik ben erg tevreden met diens service, hij heeft goed meegedacht en maakt de machine nu beter passend bij mijn terrein”, zegt van Nunen. Ondanks de opstartproblemen is van Nunen enthousiast over de innovatie. Hij kijkt dan ook uit naar volgend seizoen als de Mazzotti weer in actie kan komen. “Ik ben erg blij met alle mogelijkheden die de machine biedt”.

Reacties zijn gesloten.