Met de phytobac goed voorbereid op de toekomst

Henk Sevenster runt Henk Sevenster bij phyotbacsamen met drie broers een loonbedrijf in Elsendorp. Een jaar geleden hebben ze een wasplaats gemaakt met opvang. Een phytobac zorgt voor zuivering van het waswater en restvloeistof. Henk heeft alles zelf aangelegd en daarmee optimaal gebruik gemaakt van de bestaande situatie. De voormalige locatie van een biovergister bleek eenvoudig om te bouwen naar een overdekte wasplaats met opvang. Betondelen van een oude silo vormden de basis voor de phytobac. Het systeem werkt naar tevredenheid en Henk is hiermee klaar voor de toekomst.

Waarom phytobac
Henk heeft veel gelezen en is goed gaan rondkijken bij collega’s voordat hij een keuze maakte. ‘Er is van alles te koop. Maar overal kleeft wel een nadeel aan.’ Zo wilde Henk niet blijven zitten met bijvoorbeeld vervuilde filters of geconcentreerde restvloeistof. ‘De afvoer daarvan kost weer geld, en zo ben je nooit klaar.’ Ook vond hij het belangrijk om een systeem te hebben waar je in de drukke zomermaanden geen omkijken naar hebt. En uiteraard moest het de capaciteit hebben om al zijn waswater te verwerken. Volgens Henk voldoet de phytobac aan al die eisen. Henk: “Het is nog niet verplicht. Maar je kunt er donder op zeggen dat dat wél gebeurt.’

Werken van uit bestaande situatie
In één van de loodsen van loonbedrijf Sevenster was 10 jaar lang een bedrijf gehuisvest dat een biovergister exploiteerde. Nadat dat bedrijf vertrok beschikten de broers Sevenster over een loods met een vloeistofdichte vloer én een opvangsysteem in de vloer. Naast de loods is een put van 2 m3 geplaatst en aangesloten op de afvoer van de loods, die afvoer diende eerder als recirculatie. Door een waterleiding in de loods aan te leggen beschikt Loonbedrijf Sevenster over een perfecte overkapte wasplaats met opvang voor relatief weinig geld.

Bouw-phytobac

foto’s van de bouw van de phytobac

Creatief omgaan met wat er al is
Dit is niet het enige onderdeel waarop Henk kon besparen door creatief te zijn. Het hart van de phytobac, de computer die het systeem aanstuurt werkt goed. ‘Beutech heeft een mooi kant-en-klaar systeem, maar dat is voor mijn bedrijf te klein.’ Prefab betondelen van een oude sleufsilo boden uitkomst. De phytobac is voorzien van een driedubbele folielaag om lekkage te voorkomen.

Werking phytobac
De kuip is gevuld met een mengsel phytobac detail1van eigen grond en organisch materiaal. Een soort druppelbevloeiingssysteem verdeelt het waswater over het substraat. Een vochtigheidsmeter in de grond stuurt de pomp aan zodat het niet te nat en niet te droog wordt. Micro-organismen in de grond breken het middel af en zon en wind verdampen het water. Een drainagesysteem onderin de kuip recirculeert het water dat door het substraat sijpelt. Naast het besturingssysteem in de loods staat een tank van 2.700 liter. Deze wordt door de phytobac automatisch geleegd. Hoe snel dat gaat hangt helemaal af van het weer. Hoe meer wind en warmte hoe meer waswater er verdampt. Begin oktober had het systeem al 7 m3 weggewerkt.

Onderhoud
Na een jaar is het substraat aardig ingezakt. Henk wil het minimaal 30cm ophogen. De micro-organismen breken de middelen af en verteren het organisch materiaal, daarom moet dit type zuiveringssysteem jaarlijks omgezet worden. De constructie is zo opgezet dat de kap eraf getild kan worden. Ook de leidingen voor de druppelbevloeiing kunnen eenvoudig verwijderd worden. Op die manier kan het substraat makkelijk worden aangevuld en omgezet.

phytobac detail2Ervaringen
De phytobac staat er nu ongeveer één jaar. Na aanvankelijke opstartproblemen is alles goed ingesteld en werkt het systeem soepel. De hele zomer heeft Henk er niet naar hoeven kijken. ‘Perfect als je al druk genoeg bent op het land.’ Het hele systeem heeft Sevenster ongeveer €20.000 gekost. Henk: “Ik weet zeker dat het verplicht wordt. En dan ben ik klaar voor de toekomst.”

De milieuregels rond spuiten worden steeds strenger. Het blijft nodig om regels in te voeren die zorgen dat bestrijdingsmiddelen niet vrijelijk in het milieu terecht komen. Rond driftbeperking zijn de laatste jaren flinke stappen gezet. Puntemissie blijft echter een probleem. Een belangrijke bron van puntemissie is het was- en spoelwater dat vrijkomt na het uitwendig reinigen van de spuit op het erf.
 Op het erf zijn er twee mogelijkheden toegestaan om een spuit uitwendig te reinigen: Maximaal twee keer per jaar op een onverhard deel van het erf en zo dat het waswater niet afstroomt naar oppervlaktewater én zo vaak als nodig op het erf als het waswater wordt opgevangen en door een zuiveringsvoorziening wordt geleid. 
Inwendig reinigen op het erf mag alleen als het waswater wordt opgevangen en door een zuiveringsvoorziening wordt geleid.
Dit geldt voor alle machines die met gewasbeschermingsmiddelen in aanraking gekomen zijn, dus ook zaai- en pootmachines. (Meer weten? Zie de toolboxkaart Activiteitenbesluit)

Meer informatie? Zie de toolboxkaarten
13 a. Externe reiniging: vul- en wasplaats op het erf
13 b. Biologische zuiveringssystemen
13 c. Zuivering restvloeistof door verdamping

Reacties zijn gesloten.