Mechanisch bewerking van groenbemesters

13 februari 2009

In de meeste gevallen moet de groenbemester voorbewerkt worden voordat het perceel wordt bemest en geploegd. De reden hiervan is dat de groenbemester te massaal is om in één keer onder te ploegen. Mechanisch onderwerken kan op de volgende manieren:

Veertand of vaste tand cultivator
Een triltand of vaste tand cultivator is alleen te gebruiken als de groenbemester volledig is afgestorven. Een massaal gewas dat nog groen is, of nog niet volledig is afgestorven begint vaak te stropen. Een cultivator waarbij de tanden over 3 of 4 balken verdeeld zijn en met een ruime doorlaat zijn het meest geschikt. Een kooirol zorgt ervoor dat de werkdiepte kan worden afgesteld.

Schijveneg
Een schijveneg zorg voor een oppervlakkige grondbewerking en mengt de groenbemester door de bovenste 5 centimeter van de grond. Vooral bij een massale groenbemester moet de schijveneg hiervoor wel agressief genoeg werken. Om te voorkomen dat de schijveneg bovenover gaat lopen en onvoldoende diep werkt, moet deze voldoende eigen gewicht hebben en eventueel gebruik maken van gekartelde schijven. Bij een schijveneg moet de bewerkingssnelheid ongeveer 8-10 km/uur zijn om een voldoende mengende werking te krijgen.

Schijvencultivator
De schijvencultivator is populair op veel bedrijven. Deze machine heeft tanden om de 50 centimeter met vleugelscharen gevolgd door schijven en een kooirol. De brede vleugels aan de beitels zorgen voor vlak werk en door de combinatie met een looprol is de werkdiepte nauwkeurig in te stellen. De tanden met vleugels zorgen dat de grond in één werkgang volledig wordt bewerkt en omdat de machines ruim gebouwd zijn, zijn ze weinig gevoelig voor verstoppingen. De schijven zorgen vooral voor het vlak maken van de ruggen die de ganzenvoeten trekken. Voor het optimale resultaat is rijsnelheid en dus voldoende motorvermogen nodig.

Stoppelploeg
Een stoppelploeg voert een kerende grondbewerking uit op een diepte van 8 tot 10 centimeter. Het doel hiervan is om de gewasresten te mengen in de bovenste centimeters van de bouwvoor. Een stoppelploeg kan gebruikt worden als de massa die verwerkt moet worden beperkt is. Dus bijvoorbeeld voor het bewerken van de zode bij een gemaaide en afgevoerde grasgroenbemester.

Klepelmaaier
Een klepelmaaier is uitermate geschikt om de groenbemester bovengronds af te maaien en te verhakselen. Dit kan zowel bij een afgestorven als bij een nog groen staand gewas. Een klepelmaaier kan een grote massa verwerken en is weinig gevoelig voor stropen en verstoppen. Daar waar niet de noodzaak aanwezig is om de groenbemester dood te spuiten, is het klepelen een goede voorbewerking, voordat er mest geénjecteerd en geploegd wordt.

Frees
Een frees verhakselt de groenbemester en mengt deze door de bovenste centimeters van de bouwvoor. Ook deze machine kan worden ingezet in zowel een afgestorven als een nog groen staand gewas. De capaciteit van frezen is beperkt, maar biedt wel het uitgangspunt voor een goede vertering van de groenbemester.