Bedrijven Elzenburg in Oss positief over duurzaam onkruidbeheer

21 januari 2009

Op 21 januari jl. kwamen acht bedrijven op Elzenburg samen met de gemeente Oss en provincie Noord-Brabant bijeen om duurzaam onkruidbeheer op hun terreinen te bespreken. Dit gebeurde in het kader van het project Schoon Water voor Brabant, waarvan de uitvoering in handen is van CLM en Eco Consult.

De deelnemers waren te gast bij Unipol Holland BV. Om de tafel zaten verder vertegenwoordigers van de bedrijven Chemetall NV, Osse Overslag Centrale BV, VBI Oss BV, Synthomer BV, Spierings Kranen BV, Van Gansewinkel, Heesen Yachts. Deze bedrijven hebben samen met de gemeente Oss de intentieverklaring bescherming bodem en grondwater Elzenburg ondertekend. Duurzaam terreinbeheer is daarbij een van de aandachtspunten. In deze bijeenkomst is besproken hoe gezamenlijk stappen zijn te zetten richting niet-chemisch beheer.

In een presentatie liet CLM zien dat bedrijventerreinen bijdragen aan vervuiling van het water met glyfosaat. Met name de zeer snelle afspoeling naar water bij het gebruik op de verharde oppervlakten is zorgwekkend. Bedrijven blijken vaak nog niet te weten dat het gebruik van glyfosaat aan banden is gelegd: om te mogen spuiten is werken volgens Duurzaam Onkruid Beheer (DOB) een minimumvereiste, anders is men wettelijk in overtreding!

De deelnemende bedrijven blijken deels al pleksgewijs te werken. Ze willen zeker nagaan welke verbeteringen te nemen zijn richting duurzaam onkruidbeheer en niet-chemisch werken. De gemeente Oss geeft al het goede voorbeeld door grotendeels over te stappen op de WAVE-methode, waarbij onkruid wordt bestreden met heet water. Dit alles moet natuurlijk wel betaalbaar zijn. Daarom gaan de bedrijven nu samen met CLM en Ecoconsult op zoek naar mogelijkheden om kosteneffectief een bijdrage te leveren aan schoon grondwater als bron voor ons drinkwater! Hierbij zullen zij lokale hoveniers benaderen die deze uitdaging aan willen gaan.

Voor meer informatie: Schoon water loket (www.schoon-water.nl) of Jenneke van Vliet (CLM); 0345-470700.