Spaakwielen en Schoon Water

Op initiatief van een aantal deelnemers uit Oijen heeft loonwerker Schoonen op 11 april jl. een spaakwielbemester gedemonstreerd. De spaakwielbemester dient vloeibare mest toe: dit verbetert de benutting van mest en vermindert de uitspoeling van nutrienten naar het grondwater. Een echte win-win maatregel.
Een gerichte bemesting van het grasland is onderdeel van goed graslandbeheer en kan ook de noodzaak tot inzet van onkruidbestrijdingsmiddelen verminderen.

Er waren 20 veehouders en loonwerkers aanwezig bij deelnemer Peter de Veer. Henry van den Akker (DLV Plant) heeft de actualiteiten uit de akkerbouw toegelicht: o.a. groei, ontwikkeling en bemesting van wintertarwe. Harm Wientjes (DLV rundvee) lichtte, samen met een stagiair de werking en toepassing van de bemesting met de spaakwielbemester toe.

Hierna was de heer Schoonen klaar met het bemesten van het 1e perceel en lichtte bij de machine e.e.a. toe over de techniek en de ervaringen van afgelopen jaren. Schoonen noemde als voordelen onder andere een betere benutting van N en een verhoogde opbrengst van droge stof en eiwit.

Vervolgens heeft hij de machine op een aangrenzend grasperceel gedemonstreerd. De vloeibare meststof wordt door pennen in de grond gebracht. De demo werd uitgevoerd met een zelfrijdende driewieler. Er werd 100 kg N per ha gegeven, voldoende voor de 1e en 2e snede. Er was al drijfmest gereden in maart. Op deze manier is in Macharen circa 50 ha op deze wijze bemest.