Praktijktraining onkruidbeheer

4 april 2008

Op dinsdag 25 maart vond op de gemeentewerf in Budel de eerste praktijktraining onkruidbestrijding plaats.
Deze training was bedoeld voor hoveniers die werken voor particulieren, bedrijven en gemeenten in en direct rond de grondwaterbeschermingsgebieden in Brabant. Bij deze training stond centraal hoe kan worden gewerkt zonder chemie en - indien toch chemische middelen worden toegepast - hoe emissies kunnen worden vermeden. Dit met het idee om de hoveniers meer grondwatervriendelijk te laten werken.

De training was aangeboden vanuit project Schoon Water en was direct ook geldig voor verlenging van de spuitlicentie. In de kantine van de gemeentewerf waren in totaal 9 hoveniers en 3 groenmedewerkers van de gemeente Cranendonk verzameld. Na een toelichting op project Schoon Water door Joris van Herk van CLM, ging Ard Hendriks van DLV Plant in op de effecten van het gebruik van chemische middelen op grond- en op-pervlaktewaterkwaliteit. Vervolgens heeft hij een toelichting gegeven op nieuwe wettelijke vereisten (spuiten volgens DOB-methode), verschillende methoden van mechanische onkruidbestrijding en aandachtspunten bij verschillende chemische technieken.

Ook is gesproken over de mechanische techniek die de komende tijd vanuit project Schoon Water op Kempen Airport getest gaat worden: de dampdruk-techniek. Er was bij de deelnemers veel animo voor deze techniek. Gedurende het theoriegedeelte waren ook verschillende vragen over ontwikkelingen in beleid. Marlies Hallingse van de provincie Noord-Brabant was aanwezig om dit soort vragen te kunnen beantwoorden.
Het ging bijvoorbeeld over het feit dat glyfosaat niet meer mag worden toegepast door burgers, maar nog wel te koop is in de tuincentra. Daarom wordt vanuit Schoon Water ook een actie richting burgers op touw gezet. Verder kwam ook de in ontwikkeling zijnde certificering voor toepassing van de DOB-methode ter sprake. De deelnemers waren hier nog niet van op de hoogte.

Na het theoriegedeelte in de kantine, werden in de garage van de gemeentewerf een aantal technieken in levende lijve gedemonstreerd. Omdat een paar van de aanwezige hoveniers alleen werkte met de rugspuit, is vooral ook stil gestaan hoe je daarbij emissies kunt verminderen. Bijvoorbeeld door toepassing van drukregelaar en andere spuitdop. Met watergevoelig papier is het spuitbeeld van verschillende doppen inzichtelijk gemaakt.

De training heeft de deelnemers inzicht gegeven hoe zij meer grondwatervriendelijk kunnen werken, om zo de doelstelling van Schoon Water dichterbij te brengen! Op 26 maart en 1 april is dezelfde training ook in Oss en Waalwijk gegeven. In totaal hebben 30 Brabantse hoveniers de training gevolgd.

training