Pachters van Brabant Water ook aan de slag met Schoon Water

25 juni 2008

Op 18 en 19 juni jl. zijn veldbijeenkomsten georganiseerd voor boeren die grond pachten van Brabant Water en loonwerkers die op deze percelen bespuitingen uitvoeren. Na een toelichting op het project door Brabant Water, DLV en CLM zijn diverse percelen in de omgeving bezocht waarover de deelnemers graag een advies wilden. De oorzaak van de 'paarse' mais van een van deelnemers was niet direct te achterhalen. Een vergelijkbaar bewerkt en bemest perceel er naast was groener van kleur. Mogelijk is de voorvrucht suikerbieten de oorzaak geweest.

Een effectieve bespuiting met Banvel was uitgevoerd in een tweede perceel mais, waardoor zwaluwtong goed is aangepakt. De ridderzuring die er nog staat, zal overgroeit worden door de mais. Een keer tarwe verbouwen, pakt ook de ridderzuring aan. Het gebruik van Pyramin of Goltix tegen onkruid na zaai van suikerbieten is bediscussieerd. Goltix is minder belastend voor het grondwater en heeft de voorkeur op kleigronden waar een hoge onkruiddruk van kamille verwacht wordt.

Het laatste perceel met tarwe dat is bezocht, stond er mooi bij. De insteek is om hier geen bespuiting meer uit te voeren. De voordelen van het sleepdoek zijn hier aan bod gekomen. Zoals het gebruik van een lagere dosering en driftvermindering.

pachters