Gewasbeschermingshandel en Schoon Water

18 september 2007

Ook de gewasbeschermingshandel en de zaadhandel werken mee aan het realiseren van schoon water in de grondwaterbeschermingsgebieden in Brabant. Dat bleek tijdens een bijeenkomst op 5 september jl. bij loonwerker van Gerwen te Vessem.

Bedrijven als Agerland, Alliance, Dow Agrosciences, Neutkens zaden en aardappelen en Van Nederkassel waren aanwezig. De planmatige aanpak van CLM en DLV Plant om gewasbescherming uit te voeren op een grondwater-vriendelijke manier bleek goed bekend bij de handel. Via de contacten met adviseurs vindt afstemming plaats over de aanpak en het advies van Schoon Water.

Tijdens de bijeenkomst is een maisperceel bezocht. De onkruidbestrijding is daar goed verlopen. Ook is het voorkomen van bladvlekken op de maisbladeren vastgesteld. Dit komt de laatste jaren vaker voor in Noord-Brabant. Inmiddels is via het project Schoon Water vastgesteld dat het Corn leaf blight (Exserohi-lium Turcicum) betreft. In het project Schoon water vormt dit een aandachtspunt voor strategie 2008 (rassenkeuze, grondbewerking etc.).