Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Najaarsbijeenkomst Middelburg over gebruik ontwormings- en anti-vliegenmiddelen op Zeeuwse (natuur)terreinen

14 december 2018 @ 13:00 - 16:00

Een aantal organisaties actief in Zeeland maakt zich zorgen over de effecten van het gebruik van ontwormings- en anti-vliegenmiddelen bij vee dat wordt ingeschaard op (natuur)terreinen. Deze middelen spoelen uit in de bodem en mogelijk naar het water, en hebben een negatief effect op de biodiversiteit. We zouden deze negatieve effecten zo veel mogelijk terug willen dringen en voorkomen. Wij nodigen u uit om daarover mee te denken.

Uit onderzoek is bekend dat bijvoorbeeld de werkzame stof ivermectine, na uitscheiding via de mest, een schadelijke werking heeft op de mestfauna. Denk aan een verminderd aantal mestkevers en vliegen(larven). Tevens blijkt dat deze stof ook in de bodem komt en daar persistent is. Allerlei soorten vogels, egels en spitsmuizen eten insecten uit de mest en ondervinden dus invloed van de ontwormingsmiddelen. Voor anti-vliegenmiddelen geldt een soortgelijk verhaal voor vogels en vleermuizen. Dit is de aanleiding voor Provincie Zeeland, Evides, Waterschap Scheldestromen, Stichting Het Zeeuwse Landschap, Schoon Water Zeeland – waaronder ZLTO – om dit najaar hierover twee bijeenkomsten te organiseren.

Bijeenkomsten in Saeftinghe en Middelburg
Voorafgaand aan de twee najaarbijeenkomsten hebben experts beschikbare informatie gebundeld in flyers, die op de bijeenkomst worden uitgedeeld. Op de bijeenkomst zullen experts – zoals een dierenarts, onderzoeker, pachter en terreineigenaar – presentaties geven. Ook is er ruimte om met elkaar te discussiëren over een aanpak die leidt tot een lager gebruik van deze middelen en uiteraard een goede diergezondheid.
Het volledige programma volgt over een paar weken.

Pachters, veehouders, hobbyboeren, terreineigenaren, ecologen, adviseurs en andere geïnteresseerden zijn van harte welkom op deze bijeenkomst. Aan het bijwonen van de bijeenkomst zijn geen kosten verbonden.

Aanmelden voor deze gratis bijeenkomst is verplicht.
Dit kan t/m 30 november 2018
bij Sara Boeke: sboeke@clm.nl of 0345 470 723.
Ook kunt u bij haar terecht met uw vragen.

Met vriendelijke groet,
Joost Lommen, CLM Onderzoek en Advies
Rien Klippel, Waterschap Scheldestromen / Unie van Waterschappen

Gegevens

Datum:
14 december 2018
Tijd:
13:00 - 16:00

Locatie

Waterschap Scheldestromen (kantoor), Middelburg
Kanaalweg 1
MIDDELBURG, 4337 PA Nederland
+ Google Maps
Website:
https://scheldestromen.nl/
Volg ons op Twitter Volg ons op YouTube